luni, 1 iunie 2015

POVESTE VIRALĂ

Ieri, în ultima zi a lunii mai, am avut ocazia să stau de vorbă cu un coleg din facultate, Gabi. Eu i-am povestit cum merge stă tratamentul care ar trebui să încetinească progresia SM, iar el mi-a povestit cum TOATE PLANURILE LUI DE VIITOR PE TERMEN SCURT SI MEDIU AU FOST DATE PESTE CAP.

Povestea începe acum 15 ani, când mama lui a fost accidentată pe trecerea de pietoni. Şoferul a fugit, ea a ajuns la spital şi a beneficiat de transfuzie sanguină, la pachet cu virusul hepatitei C.


Ei, virusul hepatitei C îşi doreşte, ca toate virusurile, să fie multiplicat de celula ficatului (hepatocit) şi să cucerească planeta. Virusurile au ambiţii mari, chiar dacă nu pot fi clasificate nici ca vietăţi.
Pe măsură ce păcăleşte celula hepatică să îi producă mai multe copii (xeroxuri), virusurile distrug (sparg) celulele. Orice gol din organism este umplut cu cicatrici, în cazul acesta, fibroze (ciroze).

Deci, principala grijă a unui pacient cu hepatita C este ciroza hepatică. Tratamentul agresiv cu interferon gamma şi antivirale are eficienţă scăzută împotriva virusului hepatitei C din România. La 6 luni de la terminarea curei de interferon, pacienţii descoperă că numărul de virusuri din sânge este crescut aproape ca la început.


Însă, orice element dezechilibrant precum o infecţie virală persistentă, poate constitui punctul de plecare pentru un cancer.

Luna iunie a sosit, tratamentul n-a venit!

Pentru mama lui Gabi e oricum prea târziu – a aflat că are metastaze abdominale.
Pentru că mama lui Gabi urma să se pensioneze pentru limită de vârstă la anul, Gabi şi soţia lui se gândeau să facă un copil (de fapt, vor doi), pentru că sunt amândoi angajaţi de cativa ani şi se apropie de 30 ani. Se gândeau să profite de proaspăta pensionară când copilul va ajunge la grădiniţă, să fie o persoană de contact cu educatoarele, să fie un minim punct de sprijin. Îi liniştea idee că pot apela la mama lui dacă se întâmplă să fie nevoie.

Acum, mama lui va fi operată pentru îndepărtarea metastazelor, va face chimioterapie, se va chinui o perioadă împreună cu toată familia, apoi... cunoaştem prognosticul pentru pacienţii cu cancer metastazat.


Domnilor miniştri, vă plângeţi că e scump să tratezi bolile cu evoluţie cronică? Costul final al operaţiilor pentru îndepărtarea metastazelor şi pentru citostatice va fi mai mare decât pentru tratarea hepatitei C.

Domnilor miniştri, vă plângeţi că a scăzut natalitatea? Lipsa de tratament pentru un simplu om va lipsi statul de cetăţeni de nădejde în viitor.

Domnilor miniştri, vă plângeţi că pleacă tinerii şi nu se mai întorc? Gabi deja îşi caută de lucru în altă ţară, pentru că nu vede vreun sens în a rămâne într-o ţară ca România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu