luni, 8 iunie 2015

PROBLEMA ROMÂNIEI

Păi, care ar fi? m-am întrebat eu. Şi, căutând răspunsul pe google (http://www.google.com/publicdata/directory), am comparat România cu ţările-etalon (Germania şi Franţa), cu vecinii (Ungaria şi Bulgaria), dar şi cu o economie deosebit de şubrezită şi afectată de criza din 2008 (Grecia).


Am aflat că guvernul din România alocă cel mai mic procentul din PIBul naţional pentru sănătate din statele cu care avea sens să ne comparăm. Nouă ni se dau 5%, în timp ce Bulgaria şi Ungaria alocă 7%, chinuita Grecie dă 9%, iar Germania şi Franţa peste 11%.


Dar, ca să avem şi ceva palpabil, aflăm că România şi Bulgaria alocă aproximativ 500 USD per capita.
Nota bene! România nu ajunge la 500$, pe când mititica Bulgarie îşi permite chiar să depăşească.

Ungaria dă dublu, Grecia de patru ori mai mult (aştia sunt în criză economică urâtă), iar Germania şi Franţa mult mai mult.


Ceea ce se traduce într-un număr foarte mic de doctori la numărul de cetăţeni (că oricare om poate deveni în clipa următoare pacient).
Deci, suntem iar la coadă.

Nu numai că sunt puţini doctori, dar avem şi puţine paturi de spital, deoarece la noi se închid spitalele din lipsă de fonduri, iar populaţia bolnavă este trimisă acasă îngrijită la distanţă şi cu frecvenţă redusă cu transportul în comun mijloace limitate.

Grecia stă mai prost decât noi la capitolul ăsta, deci putem deschide o sticlă de şampanie.
Oare se cade să ne bucurăm că o ţară super-îndatorată o duce mai rău ca noi, iar noi creştem în jos?




Potrivit datelor OCDE, în România există 2,5 medici la mia de locuitori, sub media europeană de 3,4 şi sub nivelul altor ţări din UE, cum sunt FranţaGermania, Spania şi Italia. Mai prost decât ţara noastră la acest capitol stă Polonia, cu 2,2 medici la o mie de locuitori.Lideri ai unor asociaţii ale medicilor: ”Deficitul în domeniu sanitar pune vieţile cetăţenilor în pericol”.

Cu aşa statistici, nu miră pe nimeni că luna viitoare, când se trâmbiţează că se vor introduce noile molecule pe lista de compensate nu mai vine, nu?
În definitiv, iulie (cuptor) are un nume, şi nu e viitoare.

Toate lunile au câte un nume, şi NU EXISTĂ VIITOARE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu